Egyenlő esélyű turizmus: közös séta a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének elnökével

A Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete egy szerb-magyar határon átnyúló projekt keretében, Szegeden, a Csongrád megyei Kormányhivatal konferenciatermében tartott kétnapos érzékenyítő workshopot.

Az érzékenyítő workshopon a résztvevők – a turizmusban érdekelt szakemberek, fogyatékkal élők és a civil szervezetek képviselői – megvitassák az egyenlő hozzáférésű turizmus lehetőségeit, illetve az azokat korlátozó tényezőket. Számos ötletet és lehetséges irányvonalakat is felvázoltak, amelyek segíthetik a hazai és határon átnyúló egyenlő esélyű turizmus szélesebb elterjedését.

Azt mindannyian leszögezték, hogy az akadálymentes turizmus jog, a fogyatékossággal élő emberek a lehető legjobb körülmények között kell, hogy utazhassanak és pihenhessenek, akárcsak a kisgyermekes családok, idősek és más, különleges igényű emberek – ezt biztosítani kell számukra a jelenleginél intenzívebben, tudatosabban. Minden vendégnek ugyanaz kell, hogy járjon!

Elhangzott: bárki kerülhet olyan élethelyzetbe, hogy szüksége lehet akadálymentesítésre, de akár családjában, közeli ismerősei körében lehet olyan személy, aki korlátozottá válik a napi tevékenységében. Márpedig ki ne szeretne időskorában, vagy egészségi problémái mellett is minőségi életet élni? Ami akadálymentesítettsége folytán használható a fogyatékos személyek számára, legtöbbször sokkal kényelmesebb és biztonságosabb az ép társadalom tagjainak is. Egyszerűen jobban használható – állapították meg a workshop résztvevői.

A workshop zárásaként a személyes tapasztalatszerzésre is lehetősége volt az érdeklődőknek, ugyanis fogyatékkal élőkkel közösen, a gyakorlatban vizsgáltak meg konkrét szegedi helyszínek akadálymentességét. Többek között lehetőség volt arra, hogy a helyi tömegközlekedéssel elkísérjenek egy fogyatékkal élőt, kerekesszékessel vásároljanak, vagy vak férfival étteremben rendeljenek. A Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének elnökével, Ballai Anna Máriával is közös sétát lehetett tenni a városban. Erről a programról készült az alábbi kisfilm.

2019-01-08T21:57:04+00:00október 16th, 2018|Hírek|