Pázmány Lili akadálymentes öltözékeket tervez

Az UNOBSTRUCTED kollekció nemcsak egy kivételes mestermunka, amit idén rektori különdíjjal tüntettek ki, hanem hiánypótló koncepció is. Pázmány Lili családi érintettségből kiindulva tervezte meg akadálymentes ruhadarabjait, amelyek könnyítik a hétköznapokat a kerekesszékkel élő emberek számára, mindeközben pedig a kortárs esztétikai elvárásoknak is megfelelnek.
Pázmány Lili diplomakollekciója különböző megoldásokat mutat be, amelyek könnyítik a hétköznapokat mozgáskorlátozott, kerekesszékkel közlekedő emberek számára, de emellett divatos megjelenést is biztosítanak számukra. Személyes érintettség miatt választotta a témát. Az édesanyja sclerosis multiplex beteg és mozgáskorlátozott, ezért kerekesszékkel közlekedik. Látva az öltözködési nehézségeit arra jutott, hogy a piacon lévő divatcikkek nem teljesítik egy funkciókárosodott mozgásszervi fogyatékossággal élő személy speciális igényeit. Látva az öltözködési gondjait, hallva az ezzel kapcsolatos igényeit, számára tervezte az első akadálymentes öltözéket 2017-ben. A lépések, amelyekből kiindult – a ruhadarabok kezelhetősége, fel- és levételének a leegyszerűsítése – elvezettek ahhoz a felfedezéshez, hogy a funkcionális szükségletek érdekes formai többletet adnak egy öltözéknek. Ennek sikerén fellelkesedve folytatta a kutatást.

– Hogy a mozgást lehetővé tegyem a ruhadarabok által különleges és izgalmas kihívást jelentett, mivel még csak minimálisan feltárt terület. Kikísérleteztem egy olyan pántrendszert, amely segítségével mozgathatóvá válnak az alsó végtagok. Az öltözködést és mozgást segítő elemeket, amikre akár segédeszközként is tekinthetünk, úgy próbáltam beleépíteni a ruhadarabokba, hogy minél jobban megkönnyítse a kerekesszékkel közlekedők mindennapjait, de ennek ellenére divatos is legyen. Az öltözékek esztétikáját főként a funkciójuk definiálja – árulta el a tervező.

Lilit mindig hajtotta a segíteni akarás, másrészt pedig az ambíció. Örül, hogy sikerült a kettőt összehozni, divattervezőként is tervezhet olyan öltözékeket, amelyek valóban funkcionálisak, figyelembe veszik a mozgássérült emberek speciális igényeit. Bár az édesanyja révén korábban is látta az öltözködéssel kapcsolatos nehézségeket, elmélyedve a munkában tapasztalta meg, hogy mennyi mindenre kell figyelni. Csodálatos emberekkel ismerkedett meg, akik mindennapi küzdelmeik ellenére lendülettel élik az életüket. Örömmel fogadták a terveit és segítettek tanácsaikkal, személyes tapasztalataikkal. – A jövőben további praktikus megoldások kidolgozása a célom. Az új gyártási eljárások, mint például a 3D nyomtatás lehetővé teszik, hogy még személyre szabottabb darabokat tervezhessünk, így az öltözékek mindenki számára tökéletessé válhatnak. Ezekkel a technológiákkal szeretnék még többet kísérletezni, a ruhazáró kellékek használatának könnyítéséhez.

2019-07-23T12:14:24+02:00július 23rd, 2019|Hírek|